Nakon teške bolesti u Zagrebu je umro poznati, sjajni splitski novinar – Milorad Bibić Mosor. Iako je Mosora teška bolest prikovala za krevet zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra Rebro, nije posustajao gotovo do zadnjeg dana.

Poznati novinar Milorad Bibić Mosor umro je nakon teške bolesti u 60. godini u Zagrebu u petak 17. veljače u Kliničkom bolničkom centru Rebro, objavila je Slobodna Dalmacija, napominjući da je tužna vijest stigla nešto prije 13 sati.

Svestran i pun duha

Milorad Bibić rodio se u Splitu 25. srpnja 1952. godine, gdje je završio Osnovnu školu Bratstvo-jedinstvo, Gimnaziju Vladimir Nazor i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje stekavši zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Međutim, njegovo profesionalno opredjeljenje nikad nije bila elektrotehnika nego novinarstvo. Kao profesionalni novinar radio je u splitskom tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a potom prelazi u splitski dnevnik Slobodna Dalmacija. U obje redakcije bio je i urednik Sportske rubrike.

Njegova specijalnost uvijek je bio sport, a uža mu je specijalnost košarka, o kojoj je godinama pisao u raznim tjednicima i revijama: SN RevijiSprintu, magazinu Koš, magazinu Košarka, reviji Gloss, specijaliziranome košarkaškome mjesečniku FIBA Basketball Monthly, a surađivao je i u zagrebačkim Sportskim novostima, riječkome Novom listu, ljubljanskim listovima Delo iDnevnik, mariborskoj Večeri, sarajevskome Oslobođenju, skopskoj Večeri

Kao sportski novinar pratio je brojna velika svjetska natjecanja, Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, intervjuirao mnoge poznate osobe iz sportskog svijeta. Nekoliko godina na splitskoj Televiziji Marjan bio je urednik i voditelj specijalizirane košarkaške emisije U koš, u koš.

Nagrađivani novinar

Napisao je knjigu o slavnome splitskome košarkašu Dinu Rađi Moj galebe, knjigu o prvoligaškim godinama radničkoga nogometnoga kluba Split Split je Prva liga te zajedno sa zagrebačkim novinarom Zoranom Kovačevićem biografiju poznatog košarkaškoga trenera Mirka NovoselaZlatna košarka Mirka Novosela, monografiju o KK Split Od starog placa do vrha Europe, te knjigu o odrastanju u Splitu šezdesetih Zakon pjace.

Hrvatski zbor sportskih novinara proglasio ga je sportskim novinarom godine za 1997. godinu, a 2003. i 2005. godine Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku za knjige Split je Prva liga i Zlatna košarka Mirka Novosela.

Od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća redovito piše humorističke priloge za Pomet uSlobodnoj Dalmaciji, a surađivao je u humorističkim časopisima Berekin i Žulj. Osim sporta i humora, u Slobodnoj Dalmaciji piše tekstove za mnoge rubrike. Posljednjih godina najdraža su mu “putovanja u povijest”, razgovori sa Splićankama i Splićanima poznatim i popularnim sredinom prošloga stoljeća…

Počivao u miru…

Net.hr