Gore ne može!

Nenad Dugi / Cropix

Nenad Dugi / Cropix

Tako bi se u tri riječi mogao sažeti nastup Vukova u petak protiv motiviranih i prodrmanih Zadrana. Cibona dobila još jednu pljusku i drugi potop u dva kola Lige za prvaka. Nakon Borika u Jazinama, Cibose je s 23 razlike ponizio i Zadar, a dva katastrofalna sraza na startu PH vrijeme je za uzbunu. Košarkaši Zadra proslavili su gostujuću pobjedu nad Cibonom u drugom kolu Lige za prvaka, a s obzirom na to što su obje momčadi prikazale, u prvom ovosezonskom nastupu, to ne čudi. No, način na koji su to Zadrani napravili apsolutno će zabrinuti sve kojima je stalo do Cibone, koja je, očito, došla do zida.

U najcrnjoj seriji otkako je na klupi Cibone, u dva mandata, Anzulović je teško mogao reći nešto pametno kako bi opravdao novu blamažu. Novi uvjerljivi poraz samo je  pojačao dvojbe može li ova razbijena vojska do četvrtog mjesta i polufinala doigravanja ili je bolje da odmah počnu s velikim pospremanjem i čišćenjem ekipe jer za ovakav pristup nema opravdanja.

Sudeći po riječima Cibonina stratega nakon domaćeg poraza od Zadra, razloga za takva pitanja ima. “Vidjeli su se potpuna nesigurnost i panika mojih igrača, u drugom poluvremenu bila je i totalna dezorganizacija igre, a kada dođeš na -20, sve je gotovo.“
Trebao je to biti derbi kola, ali, u
Draženovom domu odigrala se utrka mačke i miša. Prvo poluvrijeme igrački je u potpunosti pripalo Zadranima.
Na početku se
nitko nije uspio odlijepiti, ni Cibosi ni Zadrani nisu vodili s više od dva razlike, no gostujuća momčad uglavnom je bila u plusu.
Prvo nešto veće vodstvo
Zadar je stekao poenima Marčinkovića i košem i dodatnim bacanjem Cara za 16:11 dvije i pol minute do kraja četvrtine. Nakon 20 minuta gosti su mogli voditi i s više od četiri razlike, 38:34. S obzirom da ni jedni ni drugi nisu briljirali, a gosti su i držali stvari pod kontrolom dovoljno govori o Ciboninoj nemoći u prve dvije četvrtine.

Ipak, bez obzira na relativno povoljan rezultat, Cibona je u prvom igrala toliko slabo da se to kad-tad moralo osjetnije odraziti na rezultat. A umjesto da u trećoj četvrtini dodaju gasa, tromi i pospani Vukovi, a nastavili su još gore, uz previše izgubljenih lopti i početničkih pogrešaka, djelovali su poput zbunjenih prvašića. Teško je pronaći riječi kojima bi se opisalo na što su to Cibosi ličili u trećoj četvrtini, no statistika govori sve. Na kraju treće dionice gubili su 20 razlike, 61:41 za goste, a izgubili su deset lopti u četvrtini uz 3/12 šut iz igre, i juniori bi bolje…
Zadranima je bilo dovoljno igrati s pola snage, uz malo jaču obranu, borili su se za “ničije” lopte te u zadnjih deset minuta krenuli s +20. Tada je Zadar je s deset poena vodio Car, a pet poena dodao je Brown. Zadrani su tih 20 razlike rutinski čuvali do kraja, što su im olakšali domaćini koji su se u posljednjem dijelu predali. Završilo je s 80:57 za goste.

Junak gostujuće pobjede bio je Marko Car, s 24 poena i po sedam skokova, asistencija i osvojenih lopti. Valorizacija mu je bila 40, veća nego kompletna Cibonina, 39, što također puno govori o utakmici.
Brandon Brown dodao je 20, a Šime Olivari 13 poena za Zadar, dok su za Cibose preko deset zabili jedino Bogdanović.(16)  koji je previše forsirao. Bojan je imao samo 6/15 iz igre, a završio je i sa sedam izgubljenih lopti te Ante Krapić (12). Cibonin Titanik je potonuo

Autorica: Sonja Mihajlović