106788700RV019_KK_CIBONA_ZANakon odigranog završnog turnira Kupa Kreše Ćosića, neke su stvari jasnije kad je riječ o bodovnoj utrci hrvatskih klubova za nastup u Euroligi sljedeće sezone. Ispadanjem u polufinalu Cibona se dovela u lošu situaciju, iako to trenutno stanje u poretku još ne otkriva.

U ovom trenutku Cibona i Zagreb CO imaju po šest bodova u toj utrci, a Zadar i Cedevita po pet. No Cedevita bi večeras mogla preuzeti vodstvo ako pobijedi Hemofarm i tako se plasira u četvrtfinale Eurokupa. Time bi ona nakon večerašnje utakmice i eventualne pobjede imala sedam bodova. A kad bi nekim slučajem klub iz Podsuseda prošao četvrtfinale, dobio bi za taj uspjeh još dva boda, čime bi bio u još boljoj situaciji.

Uskoro će se podijeliti bodovi za uspjehe u regionalnoj ligi, gdje Cibona u ovom trenutku lošije stoji od svojih gradskih rivala. Ona na kraju mora završiti najmanje osma kako bi ušla u podjelu bodova, s tim da se mora nadati da Cedevita i Zagreb ne budu bolji od petog ili šestog mjesta.

Tek u tom slučaju moći će Cibona eventualno nadoknaditi očekivani zaostatak u hrvatskom prvenstvu, jer iako ono nominalno nosi manje bodova od NLB lige, razlike između prvog, drugog, trećeg i četvrtog mjesta su najizraženije i iznose čak osam bodova, dok u regionalnoj ligi iznose pet bodova. Prvi u našem prvenstvu dakle ostavlja trećega za čak 16 bodova, što znači da Cibona eventualnim uspješnim napadom na domaću titulu još uvijek može nadoknaditi zaostatak koji će imati za Cedevitom i Zagrebom CO nakon što se podijele regionalni bodovi.

Naravno, za rasplet koji bi Ciboni bio po volji mora se dosta toga poklopiti, a to se nikad ne može sa sigurnošću očekivati. Zato treba uprijeti sve snage u nastavku sezone kako bi sezona završila puno bolje nego što je počela.
Bodovanje u PH: prvak – 35 bodova, drugi – 27 bodova, treći – 19 bodova, četvrti – 9 bodova.

Bodovanje u NLB ligi: prvak – 40 bodova, drugi – 35 bodova, treći – 30 bodova, četvrti – 25 bodova, peti – 20 bodova, šesti – 15 bodova, sedmi – 10 bodova, osmi – 5 bodova.