CIBONA-CHOLETSljedeći euroligaški protivnik Cibone francuski je prvak Cholet, momčad osnovana 1975. godine. U prvih 12 godina postojanja čak osam puta uspijevali su izboriti plasman u viši rang natjecanja, sve dok 1987. nisu zaigrali u prvoj francuskoj ligi.

Najuspješnija sezona u povijesti im je 1997./98., kada po prvi put osvajaju francuski kup te igraju polufinale Kupa Radivoja Koraća. Prošle sezone bili su uvjerljivo dominantni u francuskom prvenstvu i zasluženo su osvojili svoj prvi naslov.

Kako sada izgleda Cholet, zna trener Cibone Zdravko Radulović: “Radi se o tipičnoj francuskoj momčadi, atletski su iznimno moćni, ali nemaju visinu. Na unutarnjim pozicijama pokriveni su Amerikancima, na playu je srpski košarkaš Vule Avdalović kojeg svi dobro znamo, dok je Christophe Leonard bio jedan od najistaknutijih igrača francuske U20 reprezentacije koja je ovog ljeta na EP u Zadru osvojila zlato. Međutim najdominantniji njihov igrač je krilo Samuel Mejia iz Dominikanske Republike.”

27-godišnji Mejia sa Sveučilišta DePaul je i statistički najbolji igrač Choleta. U pet dosad odigranih utakmica francuskog prvenstva bilježio je 16,6 koševa, pet skokova i 3,4 asistencije po susretu, dok je u tri utakmice Eurolige zabijao po 11 koševa.

Randal Falker s prosječno 8,3 koša i deset skokova u Euroligi najveća im je snaga u reketu zajedno s Antywaneom Robinsonom, dok Avdalović također radi odličan posao za ekipu. Fabien Causeur još je jedan od onih koji prosječno zabijaju dvoznamenkast broj koševa, a da je u dobroj formi pokazuje činjenica da je izabran za klupskog najkorisnijeg igrača mjeseca listopada. “Momčad je to koja igra agresivno i brzo, svojevrsni run and gun s puno trke, dok u obrani često igraju zonu. U zadnjem kolu prvenstva gubili su deset razlike na poluvremenu, a onda su do kraja treće četvrtine to okrenuli u plus dvadeset. Cholet je specifična momčad za koju vjerujem da imamo snage i kvalitete pobijediti”, tvrdi Radulović.

Francuzi su se pobjedom nad Lietuvos rytasom u trećem kolu Eurolige riješili velikog pritiska i sada su pred njima dvije utakmice u kojima love barem jednu pobjedu, što bi bio velik zalog njihovim nadanjima o ulasku u Top 16. Sljedeće srijede dočekuju Fenerbahče u svojoj dvorani, no prije toga će u četvrtak pokušati ugrabiti bodove u Draženovom domu.

Podsjetimo na kraju kako Košarkaški klub Cibona na ovu iznimno važnu utakmicu poziva među ostalima i vjerne navijače druge zagrebačke športske institucije, Kluba hokeja na ledu Medveščak. Svi oni s članskim ili godišnjim iskaznicama Medveščaka imat će slobodan pristup crvenom sektoru tribina. Susret počinje u 18:30 sati.