leon_radosevic_zagrebU gradskom derbiju NLB lige košarkaši Cibone pobjedili su Zagreb Croatia osiguranje i obranili dominaciju u Košarkaškom centru Dražen Petrović. Bila je to utakmica sa dva dijametralno suprotna poluvremena. U prvom je parketom vladala domaća momčad – Zagreb CO je mirnom igrom u napadu i čvrstom u obrani postupno napravio konkretnu prednost. Do poluvremena su Mravi ostvarili desetak poena prednosti i potpuno nadigrali goste. Cibona je djelovala nemoćno, u njihovoj je igri prevladavala stihija, koju su Mravi vrlo lako primirili i neutralizirali. Mario Kasun je dominirao pod koševima, ostvario je ukupno 12 skokova, od čega čak 8 u napadu.

Međutim, od tih osam dohvaćenih lopti tek su tri prošle kroz obruč Cibone. Upravo nepreciznost Mrava koji su promašili čak 12 lopti iz reketa, pogodili tek jednu od sedam trica, ostavili su kakvu-takvu nadu Ciboni za preokret u nastavku.

A nastavak je odmah ponudio potpuno drugačiju igru obje momčadi. Zagreb se zaustavio, nastavio je u drugom poluvremenu igrati pod ručnom, dok su Cibosi prebacili u petu brzinu. Trener Zdravko Radulović je krenuo s petorkom Stipčević – Bogdanović – Zubčić – Radošević – Pašalić. I nije je mijenjao do kraja utakmice! Tih pet igrača odigrali su odlično poluvrijeme, vrlo brzo dostigli prednost Mrava, koji su samo na trenutak uspjeli zaustaviti njihov nalet. Sredinom treće četvrtine mravi su ponovo imali +7 (50:43), ali nakon time-outa Cibona je nanizala seriju 16:2 i zaostatak od sedam poena pretvorila u istovjetnu prednost (52:59).

U tih pet minuta Mravi su djelovali potpuno pasivno, kasnili su u obrani, igrali bez ideje u napadu i preokret je bio logična posljedica takve igre. S druge strane petorka Cibone je letjela terenom, razigrao se Tomislav Zubčić koji je dao impuls igri svoje momčadi. Njegova odlična epizoda u koju je ugradio nekoliko skokova, osvojenih lopti i tri trice, otvorila je prostor za Radoševića i Bogdanovića koji su u prvih dvadeset minuta također bili vrlo rezervirani. U redove Zagreba uvukla se nervoza, Luka Žorić je napravio dva brza faula u napadu – bile su to njegove treća i četvrta osobna greška, zbog čega je morao na klupu. Igra Mrava ostala je bez jedne od važnih poluga i kola su nezaustavljivo krenula nizbrdo.

Mravi su nakratko uspjeli u završnici treće četvrtine smanjiti zaostatak, bio je to period odlične igre Krunoslava Simona, ali Cibosi su vrlo brzo i njega zaustavili i sebi otvorili put prema pobjedi. Zagreb je pokušavao, ali igra na silu nije donijela preokret. Mravi su uspjeli doći na pola koša (67:68), ali kad je Žorić izašao s pet penala, priča je završena. U završnici slobodnih bacanja, Cibosi su bili mirni i koncentrirani i podigli su svoju prednost na konačnih deset poena prednosti (77:87).

Nakon utakmice trener gostiju, Zdravko Radulović zračio je zadovoljstvom:  “Čestitam prije svega svojim igračima na odlično odigranoj utakmici i vrlo važnoj pobjedi koju smo ostvarili protv vrlo jakog Zagreba. Odigrali smo odlično drugo poluvrijeme, nije bilo potrebe mijenjati nikoga iz petorke koja je dobro funkcionirala. za nas je ovo izuzetno vriejdna pobjeda, ne samo zbog toga što smo dobili direktnog suparnika, nego što smo s pozitivnim omjerom okončali seriju teških utakmica. Pred nama je sad nešto lakši raspored i s optimizmom ulazimo u nastavak natjecanja.”

S druge strane trener Zagreb Croatia osiguranja, Denis Bajramović detektirao je razloge poraza svoje momčadi: “Nakon dominacije u prvom poluvremenu, u drugom smo neobjašnjivo pali, odigrali smo dva potpuno različita poluvremena. Pogled na statistiku nudi odgovore na sva pitanja. Dominirali smo u skoku, ali to nismo konkretizirali laganim poenima. Mogli smo već u prvom poluvremenu otići na veću razliku, ali promašili smo previše zicera, nepotrebno smo forsirali šut za tricu iako nam ništa nije ulazilo. Kad je Cibona zaprijetila nismo odgovorili na pravi način, organizacije igre nam nije funkcionirala i poraz je bio posljedica takve igre. Na kraju smo, čini se, kažnjeni i ozljedom Renforea, prve informacije nisu dobre, radi se o ozljedi skočnog zgloba. Cibona nas je kaznila i zasluđeno pobjedila.”