“Cibona je veliki klub koji u ovom sastavu može do finala Kupa prvaka. Smatram da sad ima momčad jaku da osvoji sva tri trofeja. A ja volim trijumfe!” – prva je izjava tada 20-godišnjeg čuda od djeteta Dražena Petrovića, koji će u četiri zagrebačke sezone u virtine Cibone donijeti sedam trofeja uključujući i dva najsjajnija – naslove klupskih prvaka Europe 1985. i 1986. godine.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XKeW7JhPa8g[/youtube]

Prva Draženova sezona bila je zaista savršena, osvojena su sva tri trofeja. Zagreb je ponovno, nakon 1982. godine, zahvatila prava euforija, tražila se karta više za svaku euro utakmicu. U nezaboravnom putu do krova Europe, Cibona, najveće iznenađenje Kupa prvaka ’85., deklasirala je sve protivnike i uz učinak 7-3 popela se na prvo mjesto (doma 5-0, u gostima bolji od Reala i CSKA). Protivnici se nisu mogli naviknuti na brzu igru sa puno otvorenih šutova iza linije 6.25 metara. Cibona je tricama jednostavno izluđivala protivnike, a prednjačio je Dražen Petrović. No, kad bi Dražena protivnici nekako uštopali proradili bi Aco Petrović, Čutura, Ušić, Bečić…

U finalu Kupa prvaka Cibona se u Ateni suprotstavila kraljevskom Realu, klubu kojeg su te sezone oba puta dobili. Španjolci su se nadali da ih treći puta neće iznenaditi, ali prevarili su se. Prvo su Cibosi u Zagrebu bili bolji 99-90, a na uzvratu u Madridu provukli su se sa 89-87, da bi u nezaboravnom finalu u Ateni stavili točku na i pobjedom 87-78. U svega četiri mjeseca veliki Real pokleknuo je od momčadi bez Amerikanaca sva tri puta. Pred 16.000 gledatelja Cibosi su održali pravu lekciju poznatijem i bogatijem klubu. Iako je na poluvremenu bilo tek 39-38 uragan je krenuo u 29. minuti i završio u 37. za seriju 20-4. Cibosi su poveli 81-63 i lagano je počelo slavlje.

Dražen je bio maestralan sa 36 koševa, Nakić dominantan pod koševima sa 21 skokom, a odlični su bili Aco, Čutura… “Pet dana sam kovao plan igre u tim posljednjim trenucima, a u tri završne minute isključivo smišljao taktiku kojom bih došao do lopte u posljednjim sekundama pa onda s njom jurnuo u svlačionicu” – rekao je u slavljeničkom autobusu sa osmijehom na licu Aco Petrović koji i dan-danas čuva loptu sa tog povijesnog finala.

Generacija koja je s braćom Petrović osvojila Kup prvaka te daleke ’85. u Ateni predstavit će se i pozdravit publiku s parketa zagrebačke Arene neposredno prije početka druge polufinalne utakmice NLB lige koja se igra u petak 23. travnja u 20.15 sati, a u kojoj Cibona dočekuju ljubljansku Olimpiju.  Na parketu Arene publika će moći vidjeti i pozdraviti Ciboninu generaciju 1985. godine koju ovoga puta čine: Aleksandar Petrović, Adnan Bečić, Zoran Čutura, Mihovil Nakić, Andro Knego, Branko Vukičević, Sven Ušić, Ivo Nakić, Franjo Arapović, tadašnji trener Mirko Novosel, Dr. Ivan Fattorini. Dr. Fučkar i Željko Pavličević tadašnji pomoćni trener.

“Generacija Atena napravila je veliku stvar za tadašnju ali i današnju. Naša momčad bez ijednog Amerikanca u timu nekoliko je puta slomila tada najveći Real Madrid. To su bila velika vremena! Većina nas iz te generacije, ovog će vikenda u Areni bodrit igrače Cibone u borbi za naslov NLB prvaka! Ideja da prije prve Cibonine polufinalne utakmice izađemo na parket i tako dodatno zagrijemo atmosferu u dvorani od prvog trenutka je prihvaćena kao nešto što se mora napraviti! Bit će nevjerojatno iskustvo nakon 20ak godina stati ponovno pred toliku publiku! Želimo da dvorana stana uz momčad Cibone i pomogne im u borbi za naslov NLB prvaka! – izjavio je današnji direktor Cibone, član spomenute generacije, Andro Knego.

SportskeNovosti.hr