Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel primljen je u Kuću slavnih, koja se nalazi u američkom Springfieldu, objavljeno je na internetskoj stranici košarkaške Kuće slavnih.

Novosel je treći državljanin Republike Hrvatske koji je primljen u Kuću slavnih, a prije njega to su zbog igračkih dostignuća zaslužili Krešimir Ćosić (1996.) i Dražen Petrović (2002.).

Ulazak u Kuću slavnih najveće je priznanje koje se može dobiti u svijetu košarke. Ono što je filmskim djelatnicima Oscar, to je košarkašima i košarkaškim djelatnicima ulazak u Kuću slavnih.

Jedan od najuspješnijih svjetskih trenera

Novosel je jedan od četvorice svjetskih trenera koji imaju tri ili više olimpijskih medalja. S reprezentacijom bivše SFRJ osvojio je olimpijsko zlato 1980., srebro 1976. i broncu 1984. godine. S Cibonom je osvojio sve što se moglo, bio je višestruki državni prvak i osvajač Kupa te prvak Europe. Pod njegovim vodstvom reprezentacija bivše SFRJ prekinula je dugogodišnju dominaciju Sovjetskog Saveza i tada je nastala uzrečica da je Novosel penicilin za Ruse.

Do ove je godine Europa imala tek 11 predstavnika u Kući slavnih. Među trenerima to su bili Rubini, Gomeljski, Diaz-Miguel, Aleksandar Nikolić i Gamba, zatim košarkaši Bjelov, Krešo Ćosić, Dražen Petrović, Meneghin i Dražen Dalipagić te košarkašica Semjonova.

Inauguracija će se održati početkom rujna ove godine. Uz Novosela, tada će u Kuću slavnih biti uvedeni i američki treneri Phil Jackson, Roy Williams te Van Chancellor, španjolski trener Pedro Ferrandiz, američki košarkaški sudac Mendy Rudolph i košarkaška momčad Texas Western, koja je 1966. osvojila naslov sveučilišnih prvaka SAD-a.

Phil Jackson je ulazak u Kuću slavnih zaslužio time što je osvojio devet naslova prvaka u NBA ligi. Roy Williams bio je istaknuti trener u američkoj sveučilišnoj košarci, doveo je Kansas i North Carolinu do NCAA Final Foura, a Van Chancellor je s košarkašicama Houston Cometsa osvojio četiri uzastopna naslova u WNBA ligi. Španjolski trener Pedro Ferrandiz je s Real Madridom 12 puta bio prvak Španjolske i osvojio je četiri europske krune.