Razočarani hrvatski izbornik podnio je ostavku i rekao da \”više nikada neće sudjelovati u natjecanjima koje organizira FIBA\”. Nakon poraza od Slovenije puk\”o je i Nikola Vujčić. Poraz u ključnoj utakmici Europskog prvenstva, te spoznaja da Hrvatske neće biti na Svjetskom prvenstvu u Japanu, rezultirala je ostavkom izbornika Nevena Spahije. Reprezentaciju će posljednji put voditi u dvoboju za sedmo mjesto protiv Rusije.

\”Nikad više neću, dok god u životu imam i najmanji izbor, voditi momčad koja igra FIBA-ino natjecanje. Nikad više u životu\”, rekao je razočarani Spahija nedvosmisleno ukazujući da ga je na ovakvu odluku navela besramna sudačka krađa u četvrtfinalnom susretu protiv Španjolske.

\”Želim se svima zahvaliti na podršci. No, u ovom trenutku ja snagu za nastavak, još jedne kvalifikacije i cijeli ciklus – nemam. U ovom trenutku osjećam se prazno, iscijeđeno, izraubano. Šest godina sam u selekcijama i klubovima, i sam više ne mogu imati svježinu. Izvukao sam iz sebe sve, sve. Proveo sam s Mirkom Novoselom u protekle dvije godine više vremena nego sa ženom i djecom\”, zaključio je hrvatski izbornik.

Očajan je nakon utakmice sa Slovencima bio i kapetan Hrvatske Nikola Vujčić. Samo nekoliko trenutaka ranije hrvatski san o košarkaškom povratku i odlasku u Japana pao je u vodu. Teško je susprezao suze, ali je uspio otvoriti dušu i reći sve što ga muči.

\”Dali smo sve od sebe, no očito je jučerašnji poraz imao previše utjecaja na danas. Jednostavno nismo izdržali do kraja… sve je to tužno\”, teško je zborio centar europskog klupskog prvaka Maccabija.

\”Igrali smo utakmicu koja puno odlučuje, no igrali smo bez dvojice važnih igrača, bez snage. Dali smo sve od sebe, dali smo srce na parket, ali nismo uspjeli. Izubijani smo, pokušali smo uhvatiti medalju, plasirati se na SP, a dobili smo rogove\”, nastavio je kapetan hrvatske reprezentacije

I dalje je Vujo jedva susprezao suze, ali je nastavio još žešćim tonom. Smatra da budućnost hrvatske košarke nije upitna, ali žali što ovoj generaciji nije dopušteno da napravi pravi rezultat koji bi u pozitivnom smislu promijenio stanje u hrvatskoj košarci.

\”Način na koji nam je to oduzeto je jadan. Opet moramo dvije godine živjeti u jadu, zbog nekih prdonja što ljeti love ribu i jedu školjke dok mi pišamo krv\”, mišljenja je kapetan hrvatske vrste.

\”Uopće nije upitno igrati za reprezentaciju ili ne, ali upitno je igrati ovakva natjecanja. Svako natjecanje koje je FIBA organizirala unazad 10 godina ima mrlju, netko je zbog njih otišao jadan. Žao mi je što ova reprezentacije nije otišla u Japan, znam koliko smo to htjeli. Dugo smo živjeli za to, i mi i trener i Savez, proveli smo dva ljeta i nitko nije ni riječi rekao. Imali smo isti cilj koji se večeras srušio… Nas nitko ne šljivi ni dva posto, sport je okrutan. Vrlo tužno…\”, rekao je veliki Vujo.

Hrvatska je u susretu za 7. mjesto pobijedila momčad Rusije s 92:74.