Četvrti turnir, odnosno drugo kolo Jedinstvene pretkadetske lige krenulo je danas u Košarkaškom centru Dražen Petrović. U prvom dvoboju slavili su igrači Olive koji su s 85:66 svladali Kastav, a u drugom su srazu bolji bili pretkadeti Pazina koji su s 84:75 pobijedili mlade Cibose.

Momčad Olive nešto je bolje otvorila današnji susret pa je započela vodstvom 7:0. No, trener Eugen Tončinić tu je pozvao minutu odmora, što se pokazalo odličnim potezom za njegov sastav. U nastavku su igrači Kastva „dobili na krilima“ i uspjeli preokrenuti rezultat pa prvu četvrtinu privesti kraju sa 17:16. U sljedećih deset minuta gledali smo sličnu priču. Uglavnom izjednačene momčadi, a Kastav ponovno s gotovo minimalnom prednošću odlazi na odmor s 38:36.

Treća četvrtina pripala je izabranicima Erika Križanca koji su se fokusirani vratili iz svlačionica. Bili su nešto koncentriraniji i precizniji, pa se odvojili na 58:46. U posljednjoj dionici dodatno su podebljali svoju razliku te s 85:66 upisali prvu pobjedu na ovom turniru. Tončinić i Križanac u posljednjim su minutama osvježili svoje ekipe pa su svi igrači s klupe dobili priliku.

Momčad u zeleno-narančastim dresovima predvodili su Leni Vinčić koji je s 23 poena i 13 skokova ostvario double-double učinak te Roko Baretić s 21 košem i 7 skokova. Kapetan Loren Jugovac ubacio je 19 poena i tome pridodao 8 skokova, 4 asistencije i 5 ukradenih lopti. Dvoznamenkasti broj koševa još su upisala dvojica Davida – Božac (12) i Smoljan (10).

Najučinkovitiji u redovima Kastva bio je kapetan Jakov Tončinić s 23 poena i 5 skokova. David Gusić imao je 12 koševa, 6 skokova i 4 asistencije. Uvjerljivo najbolji u skokovima bio je Marko Dragičević (11), a uz skokove je još zabilježio i 7 poena, 5 ukradenih lopti i 4 asistencije.

Zadovoljan igrom svoje momčadi bio je trener Olive, Erik Križanac:

– Ušli smo  s nešto slabijom energijom, a onda smo se na poluvremenu dogovorili taktiku koje su se dečki pridržavali. Tu su nam se otvorile i neke kontre. Moji igrači su danas htjeli i željeli više, a na kraju ih je to dovelo do pobjede.

Svoje mišljenje nakon dvoboja podijelio je i Eugen Tončinić, trener Kastva:

– Nakon izjednačenog prvog poluvremena, Oliva je podigla svoju razinu obrane, a moji se igrači tu nisu snašli. Serijom lakih poena su prelomili susret. Svakako je ovo lijepo iskustvo dečkima, igrali su u dvorani Cibone gdje inače gledaju seniorske utakmice.

Pazin uvjerljiviji od domaćina

Košarkaši Cibone i Pazina dosta su oprezno otvorili svoj međusobni sraz, a Cibosi su poveli s 2:0. Ipak, njihovo vodstvo nije dugo potrajalo budući da su motivirani igrači Pazina ubrzo preokrenuli. Bilo je to dosta izjednačeno prvo poluvrijeme, ali Pazin je tijekom tih prvih 20 minuta uporno održavao mali rezultatski plus. Na odmor u svlačionice igrači u plavim dresovima otišli su s 43:39.

U nastavku je momčad Darija Lukšića zabljesnula. U prve dvije minute drugog dijela susreta odvojili su se na 10 poena prednosti, a treću su četvrtinu na koncu priveli kraju sa 69:55. A onda kao da su se opustili, a mladi su Vukovi to dobro iskoristili. Iz minus 19 došli su na samo minus 5, ali snage za preokret nisu imali. U toj dramatičnoj završnici spretniji je bio pazinski sastav koji je upisao svoju četvrtu pobjedu u Jedinstvenoj pretkadetskoj ligi i zasjeo na sam vrh ligaške ljestvice.

Pazin je do novog slavlja predvodio Jakov Unukić s 23 koša, 4 skoka i 3 asistencije. Po 17 poena upisali su Andrija Androšić te Aleks Travalja i Sven Perić koji su uz još 10, odnosno 12 skokova ostvarili double-double učinke.

A double-double učinak imao je i Lovro Šimundža koji se s 23 poena i 11 skokova prometnuo u najučinkovitijeg u domaćem kadru. Kapetan Ante Garac ubacio je 20 koševa, a double-double imao je i Marko Jeličić s 12 poena i 10 skokova.

Trener domaćina, Ante Samac, čestitao je Pazinu na korektnoj igri i pobjedi pa onda dodao:

– Imali smo problema s ofenzivnim skokom gdje su oni dominirali 40 minuta. Imali su 24 skoka u napadu, a mi smo imali 34 izgubljene lopte. Utakmica je bila u egalu, ali nakon ovakvih brojki jednostavno ovo nismo mogli nikako pobijediti. Idemo dalje, sutra moramo dobro odigrati protiv Olive.

S druge strane, svoje je zadovoljstvo iskazao trener Pazina, Dario Lukšić:

– Čestitam svojim igračima, stvarno su odigrali herojsku utakmicu protiv favorizirane Cibone. Ujedno moram čestitati i Ciboni na prikazanoj igri. Vratili su se s gotovo minus 20 i opasno nam zaprijetili. Mi smo rano krenuli s nekim možda i glupim prekršajima, ali mislim da smo na kraju zasluženo slavili.

Drugi dan turnira, u nedjelju 5. veljače, otvorit će Cibona i Oliva koji će već u 10 sati istrčati na parket Draženovog doma. Potom slijedi ogled Kastva i Pazina koji je zakazan za 12:30.