U srijedu 26.2. i četvrtak 27.2. u Domu sportova održat će se završni turnir hrvatskog košarkaškog Kupa „Krešimir Ćosić“. U srijedu će, u prvom polufinalnom susretu u 17 i 30, snage odmjeriti braniteljica prošlogodišnjeg naslova Cibona i KK Zagreb. Drugu polufinalnu utakmicu Cedevita i Zadar igrat će u srijedu u 20 sati, a finale je na rasporedu dan kasnije također u 20 sati.

Na konferenciji za novinare  u ime organizatora, Košarkaškog kluba Cedevita, govorili su predsjednik kluba Mladen Veber i direktor Krešimir Novosel. U ime Hrvatskog košarkaškog saveza novinarima se obratio tajnik HKS-a Željko Drakšić, a sudjelovali su i trener Slaven Rimac u ime Cibone, Jasmin Repeša iz Cedevite, trener Zagreba Danijel Jusup te direktor Košarkaškog kluba Zadar Boris Skroće.

Prvo se prisutnima obratio predsjednik Cedevite Mladen Veber: „Ispred Košarkaškog kluba Cedevite pozdravljam sve prisutne. Izuzetno mi je drago što smo se danas našli, a drago mi je i da je Cedevita dobila mogućnost organizirati Final four Kupa Krešimira Ćosića, na čemu se zahvaljujem HKS-u. Nadam se da ćemo ispuniti sva očekivanja i da ćemo biti dobar domaćin. Isto tako nadam se i dobroj košarci. Evidentno je da su se na završni turnir plasirala, ja bih rekao, trenutno četiri najbolja kluba u Hrvatskoj, tri iz ABA Lige i Zagreb, koji je godinama bio u vrhu, a sada je u A-1 ligi na čelu. Mislim da to sve skupa garantira pravu košarkašku poslasticu i pravi ambijent.“

U ime Hrvatskog košarkaškog saveza govorio je tajnik HKS-a Željko Drakšić: „Želim se zahvaliti domaćinima na organizaciji ovogodišnjeg Kupa Krešimira Ćosića. Savez ovom natjecanju daje veliku važnost, kako zbog imena Kreše Ćosića, tako i zbog kompletne priče oko same košarke.” Drakšić je također apelirao na medije da adekvatno prezentiraju lik i djelo Kreše Ćosića.

Direktor Cedevite Krešimir Novosel pozvao je publiku i najavio ovogodišnje zanimljivosti: „Mogu pozvati gledatelje da dođu u što većem broju jer će imati priliku vidjeti kvalitetnu košarku uz vrhunski spektakl. Izdvojio bih light show, najavu utakmica uz vatru te nastup akrobatske skupine Dunking Devils. U finalu će cijeli događaj upotpuniti najbolji brejkeri Hrvatske.”

Što se prvog polufinalnog susreta tiče, trener Cibone Slaven Rimac rekao je: „Drago mi je što ću se po prvi put otkad sam trener susreti sa svojim bivšim trenerom Jusupom. Zagreb je prvi u A-1 ligi. Igraju agresivno. Treba izaći na teren, igrati našu igru i napraviti sve da pobijedimo u prvoj utakmici. Zagreb je opasan, ima kvalitetu. Mi moramo ući 100% angažirani i ozbiljni. Držim da smo ipak favoriti.”

Trener Zagreba Danijel Jusup: „Mi smo zadovoljni što smo uspjeli izboriti plasman na završni turnir. Utakmica protiv Cibone nam je šansa da se ogledamo protiv ekipe iz višeg ranga i da vidimo gdje smo. Oni su realno favoriti no neću reći da mi nemamo što izgubiti. Moramo ući s vjerom i optimizmom i boriti se.“

U drugom polufinalnom susretu igraju Cedevita i Zadar. Jasmin Repeša prvo je rekao nekoliko riječi općenito o turniru: „Volio bih da sve skupa protekne u najboljem mogućem tonu. Na kraju krajeva, to i zaslužuje ime i prezime pokojnog Kreše Ćosića. Želio bih da košarka bude na najvišem nivou i svim sudionicima želim dobre utakmice kako bi publika uživala. Neka to bude promocija košarke i nastavak na reprezentativna događanja od ovog ljeta. Ovo je prilika da svi mi koji smo sudionici damo jedan obol.“ Onda se Repeša osvrnuo na utakmicu sa Zadrom: „Protiv Zadra smo već igrali dvije utakmice u ABA ligi. Sada im je trener Ivan Sunara, koji je moj asistent u reprezentaciji i jako dobro znamo jedan drugog. Očekuje nas teška utakmica. Moramo se dobro pripremiti. Ne bježimo od odgovornosti da idemo s namjerom da osvojimo Kup, no u ovom momentu najbitnije je da dobijemo Zadar.“

Direktor Zadra Boris Skroće: „Naši dečki doći će u Zagreb u utorak u poslijepodnevnim satima. Spremaju se za prvu utakmicu s Cedevitom u srijedu i mislim da će sve korektno proći. Ovim putem želim pozvati navijače Zadra koji žive u Zagrebu iz studentskih ili nekih drugih razloga da dođu i daju podršku Zadru.”

Cijena ulaznice za obje polufinalne utakmice je 20 kuna. Ulaznica za finale stoji 30 kuna, a za oba dana 40 kuna. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava www.eventim.hr ili tri sata prije prve utakmice na blagajni Doma sportova.