“Želim zahvaliti medijima što pozorno prate Cibonu ovih zadnjih mjeseci, ali i svim igračima, trenerima i zaposlenicima kluba, od kojih nitko u zadnjih šest mjeseci nije primio plaću, a neki čak i duže, po devet ili šesnaest mjeseci”, započeo je svoje prvo obraćanje javnosti novi predsjednik Cibone Lovrić, inače pročelnik Grada Zagreba za obrazovanje, kulturu i šport.

On je na tu funkciju izabran na sjednici skupštine kluba u srijedu. Nova skupština ima samo tri člana – to su predsjednik Lovrić, direktor Zdenko Antunović i Slavko Kojić kao član skupštine – a formirana je prema novom statutu koji je donijela prethodna skupština na svojoj zadnjoj sjednici, u ponedjeljak. “Broj članova skupštine nije ograničen, vjerujemo da će uskoro doći do popunjavanja novim članstvom, ali smo sada u situaciji da moramo biti brzi i operativni. Situacija nalaže žurno donošenje brzih i kvalitetnih odluka. Dinamika popunjavanja skupštine ovisit će o ulascima eventualnih sponzora i stanju u klubu. Ovakav model skupštine nije planiran za duže vrijeme, ali je nužan u ovom trenutku”, rekao je Lovrić.

Prvi koraci nove uprave bit će rješavanje elementarnih problema. “U većem dijelu klupskih prostorija nemamo grijanja, usudit ću se reći da ćemo već na idućoj konferenciji za medije, 27. prosinca, biti u grijanom prostoru.”

Status Ciboninih zaposlenika za novog predsjednika i njegove suradnike nije upitan. “Zaposlenici u Ciboni ostaju, oni imaju svoja prava i tražit ćemo načina da im se riješe zaostale plaće. Ne samo da ćemo tražiti, nego ćemo i naći načina. Osim toga, kao nova uprava dajemo punu podršku sadašnjoj momčadi. Uz eventualna pojačanja na kojima radimo, ekipa još može ove sezone postići značajne rezultate u NLB ligi, Kupu Krešimira Ćosića i Prvenstvu Hrvatske.”

Kao stvaran znak potpore momčadi uprava očekuje da će već do Božića uspjeti podmiriti jedan manji dio dugovanja ekipi. “Neće to biti nešto veliko, sigurno ne u visini cjelokupnih dugovanja, ali će biti simboličan korak. Učinit ćemo sve da to bude do Božića, eventualno do početka sljedećega tjedna ako ne uspijemo administrativno to riješiti do blagdana.”

To je to što se tiče onih prvih, “vatrogasnih” poteza u klubu. Što nakon toga? “Najvažniji zadatak bit će utvrditi stvarno financijsko stanje kluba, koje nažalost nemamo, ni revizija ga nije potvrdila. Daj Bože da je stanje kao što stoji u izvješću revizorske kuće, ali pribojavamo se da je gore. Očekujemo da ćemo to utvrditi u idućih trideset dana, nakon čega ćemo predložiti jedan sanacijski plan i put izlaska iz krize. Pored utvrđivanja stanja i sanacije, ključna i jedina zadaća nam je zadržati Cibonu kao kvalitetan i prepoznatljiv brend ne samo u Europi, nego i u cijelom svijetu.”

Predsjednik Lovrić u tom smislu posebno apelira na Zagrepčane. “Bilo je u zadnje vrijeme niz inicijativa za pomoć Ciboni, ali čini mi se da se klubu u ovom trenutku najbolje moze pomoći dolaskom na utakmice. Naša dvorana prima 5200 ljudi i htjeli bismo da to bude najjača podrška. To može biti već sutra protiv Lietuvos rytasa, u utakmici koja natjecateljski možda nije toliko bitna, ali je u nekom motivacijskom smislu jako bitna. Zato kažem, pomozite Ciboni prije svega dolascima na utakmice”, završio je Lovrić svoje prvo obraćanje javnosti na funkciji predsjednika Košarkaškog kluba Cibona.

Neće biti fuzije sa Zagrebom CO

Kad se mogu očekivati prva pojačanja za Cibose? “Športski direktor Nakić i gospodin Novosel već rade na tome i vjerujemo da ćemo relativno brzo doći do nekih rješenja. Poznato je da Cibona godinama nije kvalitetno servisirala svoje obveze prema, uživa reputaciju zbog koje naša pregovaračka pozicija trenutno nije dobra, ali činimo sve da bismo već iza Nove godine imali neko kvalitetno pojačanje”, izjavio je Lovrić.Ima li istine u pričama o evenutalnoj fuziji Zagreba CO i Cibone? “Mislim da odluke nove skupštine govore sve o tome. Cibona je prvi košarkaški klub ne samo Zagreba, prema tome sve je jasno. Cijenimo športske uspjehe svih drugih klubova, ali svjedoci smo naklapanja koja ni prije nisu bila utemeljena, ali od danas još manje.”