cibonalogo1Ja, Andro Knego, podnosim ostavku na mjesto direktora KK Cibona Zagreb iz sljedećih razloga:

– Na izričit zahtjev Grada Zagreba, tj.  zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića- citat: „Pomoć Ciboni da, ali ne s ovom upravom.“. S obzirom da se smatram odgovornim za djelovanje kluba u periodu od 14.1.2010. do danas, više ne želim biti prepreka u izvršenju obećanja pomoći  gradske vlasti za spas kluba- citat M. Bandić: „Procvat Cibone za 2 do 3 tjedna.“.

– U periodu od 10 mjeseci pokušao sam na sve moguće načine pomoći klubu koji je obilježio značajan dio moje sportske karijere. Kada sam pristupio funkciji direktora bio sam svjestan teškog stanja i odgovornosti koju preuzimam  na sebe. Pored svakodnevnih ogromnih problema i bankovnih blokada naišao sam i na otpore i nesuradnju pojedinih nasljeđenih djelatnika kluba.

– Od ukupno 10 mjeseci mog djelovanja primio sam naknadu  samo za prvih 45 dana dok sam u istom periodu osobnim kontaktima i kredibilitetom priskrbio klubu sredstva od 1 000 000 kuna, što bi u protuvrijednosti premašilo moju plaću u cjelokupnom četverogodišnjem mandatu. Također sam pronašao rješenja za glavne probleme kluba, ali je realizacija tih rješenja bila sprječavana.

– Iz gore navedenog  može se zapravo prepoznati volonterski rad koji je svakako plod moje višedesetljetne povezanosti s klubom, a nikako moj osobni interes. Isto tako, lokal koji sam kao igrač prije dvadeset godina dobio na korištenje umjesto novca za dvogodišnji ugovor sigurno nije sukob interesa, kako pojedinci pokušavaju špekulirati.

– Bez obzira što sam i dalje voljan pomoći klubu, nisam spreman donijeti odluke na štetu Cibone niti na štetu igrača i djelatnika kojima je Cibona dužna.

– Ne želim pristati donijeti odluku, na inzistiranje Grada Zagreba, da predam cca 3 500 m2 poslovnih prostora Gradu  Zagrebu  (u vlasništu KK Cibona 1/1 Savska cesta 28) u zamjenu za dug po kreditu Zabe cca 23 milijuna kuna iz razloga što je ista banka Zaba, pri kreditnom plasmanu,  procijenila vrijednost nekretnina na 50 milijuna kuna.  Takva odluka prouzročila bi značajnu štetu klubu u minimalnom iznosu od 27 milijuna kuna, a meni osobno,  kao odgovornoj osobi, s punim pravom priskrbila sigurni kazneni progon.

– Nisam pristao po pritisku gradonačelnika na stečaj s preustrojem iz dva razloga: prvi razlog je što ne postoje temeljni uvjeti za stečaj jer po samoj definiciji stečaja dugovanja kluba nisu premašila realnu imovinu kluba, a drugi razlog je što takvim potezom Cibona automatski gubi sva prava na natjecanja u Euroligi te dolazi do opadanja kvalitete hrvatske košarke.

Zaključno, svojim djelovanjem pokušao sam na svaki način pomoći klubu Cibona, ali ne želim preuzeti odgovornost za upravljenje klubom zadnjh deset godina. Odgovornost za upravljanje klubom u tom periodu treba snositi tadašnja uprava, kao i njihovi mentori, tj. osobno gradonačelnik Grada Zagreba koji ih je i osobno podržavao. Ukupan dug od cca 60 milijuna kuna u potpunosti se odnosi na period prije mog dolaska, o čemu svjedoči rezultat revizije koja je također u posjedu DORH-a i policije. Smatram da su javni istupi gradskih vlasti, tj. samog gradonačelnika, u kojima se sav teret pripisuje upravi kojoj sam ja na čelu (ukupno deset mjeseci), najbolje ogledalo povezanosti bivše uprave i njihovih mentora na čelu sa gradonačelnikom.

Iz svega gore navedenog ne želim biti prepreka za spas Cibone te se iskreno nadam da će gradski dužnosnici izvršiti svoja medijska obećanja nakon moje ostavke.

Što se tiče medija jednog novinara moram izdovjiti. Novinar Sportskih novosti Tvrtko Puljić, koji toliko “voli” Cibonu, u ovih više od deset mjeseci koliko sam u klubu samo me je jednom nazvao i to na dan kada je Nikša Prkačin prvi put blokirao račun. Tog jutra ja to još nisam ni znao, saznao sam tek poslijepodne i zato sam i rekao: “Ne znam, moguće da je”, jer je tih dana bilo razgovora na tu temu. Taj novinar cijelo ovo vrijeme piše sakupljajući informacije oko Tornja, što meni daje za pravo da te iste informacije nazovem smećem od informacija jer su većinom netočne. Ali očigledno je on takav, vrijednost njegovog novinarstva je takva da može raditi jedino na taj način. Zar nije bio u stanju doći u klub, pitati i provjeriti informacije koje ima? Očito ne, jer onda ne bi imao toliko negativnosti za razglabanje. I baš pomoću takvih poluinformacija, koje su uglavnom negativne, može obmanjivati javnost.

S druge strane, želim se iskreno zahvaliti svim novinarima koji su nam davali podršku cijelo ovo vrijeme, tijekom svih ovih teških trenutaka za naš klub.

U Zagrebu, 19. studeni 2010.

Andro Knego