Predstavnici 11 klubova Goodyear lige (nedostajao je jedino Split) jučer su u Zagrebu prihvatili pravila natjecanja koje će početi 28. rujna. Direktor lige Josip Bilić ponajvećim dostignućem smatra što je postala članicom Uleba i što se u tom regionalnom natjecanju ostvaruje pravo igranja u Ulebovim natjecanjima. Točnije, u Ulebovom kupu, koji je filtar za Euroligu.

Potvrđeno je da će se od sezone 2003./2004. sastav lige temeljiti na plasmanina klubova u nacionalnim prvenstvima. Pri tome će pravo na po tri kluba imati Slovenija, Hrvatska i SR Jugoslavija, na dva Bosna i Hercegovina, a u pripremi će biti i jedna pozivnica, koju je ove godine dobio Makabi. To praktično znači da više neće biti zajamčenog statusa osnivačima i da je Hrvatska izgubila jedno mjesto. Druga će sezona biti i posljednja (barem s 12 klubova) u kojoj će Hrvatska imati četiri predstavnika (Cibona VIP, Zadar, Split i Zagreb).
Rado Lorbek, direktor poduzeća Sidro, izrazio je zadovoljstvo što se praćenju lige priključio i HRT. Utvrđeni termin za televizijske prijenose jest subota u 17 sati. Roman Lisac, izvršni direktor Sidra, tome je dodao da će gledatelji na malim ekranima moći vidjeti više od 90 utakmica.
Podjednak broj utakmica, ali odigranih, ne odgledanih, očekuje ove sezone i izraelski Makabi. Suprotno onome što se dosad govorilo, od glavnog menadžera slavnog telavivskog kluba Amija Eshela čuli smo da je Goodyear liga tražila njih i da se nisu sami prvi nudili:
Naš motiv pristupanja ligi bio je čisto profesionalni. U Goodyear ligi dobit ćemo 4000 minuta za razigravanje naše momčadi čiji je prvi cilj, naravno, Europska liga. Onima koji misle da ćemo te utakmice igrati s drugom momčadi mogu reći da smo gostujuće nastupe povezali s nastupima u Europskoj ligi pa ćemo s istim sastavom koji je u srijedu nastupio u Vitoriji u petak nastupiti u Zadru. Mnogi kažu da je u izraelskom prvenstvu najjača utakmica kada igraju prva i druga petorka Makabija, pa smo rado prihvatili poziv. Gledano sa sigurnosne strane, istina je da Izrael danas nije Švicarska, no naše su aktivnosti normalne. Izdaleka izgleda opasnije nego što jest. Uostalom, nikada nismo odbili doći ovamo kada je na ovim prostorima trajao rat kazao je Ashel, dodavši da će danas, 11. rujna, spokojno putovati kući.
Jake utakmice i plasman na Final Four priželjkuju i zvezdaši, čiji glavni tajnik Igor Žeželj ne strahuje od gostovanja u Hrvatskoj. Na prigovore partizanovaca zašto su prihvatili sudjelovanje u ligi, zvezdaši odgovaraju da svatko gleda svoje interese, a njihov je ove sezone nadmetanje u tom natjecanju.

Dražen Brajdić