Umirovljene košarkaške zvijezde blistaju najjače u Kući slavnih, i to upravo u vrijeme njihova uvrštenja u galeriju velikana. Tako će biti i danas u američkom gradu Springfieldu, u saveznoj državi Massachussetts, gdje će na pijedestal biti istaknuta klasa 2002. predvođena jednim od najvećih košarkaških zabavljača svih vremena Magicom Johnsonom.

Nakon svih posmrtnih počasti koje je dosad dobio (spomenika u Olimpijskom parku u Lausanni, majice s brojem tri u dvorani Netsa, imena ulica, trgova i dvorana…) danas će još jednom jako zasjati zvijezda pokojnog košarkaškog virtuoza Dražena Petrovića Zapravo, ulaskom u Hall of Fame Draženova zvijezda nastavit će vječno sjati jer će postati eksponatom muzeja besmrtnih, svojevrsnog Luvrea za sudionike i ljubitelje kraljice igara.

Osim Dražena, danas će kolijevka košarke slaviti još nekoliko velikih pojedinaca i jednu veliku momčad. Najveće ime od svih neprijeporno je Magic Johnson, slavni igrač Lakersa, najsvestraniji dvometraš svih vremena. Magicova slika krasi plakat kojim se poručuje Ne propustite čaroliju!, pri čemu se misli na spektakularno otvaranje nove zgrade Kuće slavnih.

Tom prigodom će gradom u kojem je košarka nastala ići svojevrsna procesija. Bit će to najduže košarkaško dodavanje ikad viđeno. Lopta će prema novom Hall of Fameu krenuti iz mjesta gdje je košarka izmišljena, dakle iz koledža Springfield. Mladi košarkaši dodavat će loptu iz ruke u ruku, pa tako i u ruku kćeri tvorca tog sporta Jamesa Naismitha. Bit će tu i 2000 dječaraca, a sve će završiti tako da će umjesto rezanja vrpce lopta jednostavno biti ubačena u nove prostorije.

Posvećenu loptu dotaknut će i članovi obitelji Petrović koji će, baš kao i ostali uvrštenici iz klase 2002., sudjelovati u otvaranju novog muzeja.

Što se pak tiče svečanosti proglašenja novih članova odaja slavnih, poznato je da će posebno izrađenu jaknu preuzeti Draženova majka Biserka, i to za vrijeme jutarnje konferencije za novinare. Na samoj priredbi bit će, pak, prikazan troipolminutni film, nakon čega će Dražena nazočnima i televizijskom auditoriju predstaviti njegov najavljivač Willis Reed. Potom će slijediti predaja laureatskog prstena, a riječi zahvale domaćinima dvominutnim govorom uputit će Draženov brat Aleksandar Petrović.

Danas će članovima Kuće slavnih postati još Larry Brown, bivši Kukočev trener i aktualni šef Philadelphijinu hrvatskom skautu Danku Cvjetićaninu, sveučilišni trener Lute Olson (Arizona), trenerica Kay Yow te posvuda znani košarkaški ekshibicionisti i zabavljači Harlem Globetrotters.

SPRINGFIELD Dražen BRAJDIĆ (Večernji list)