Dražen Petrović (22. X. 1964. – 7. VI. 1993.)

drazen_petrovic_001I to smo dočekali. U trećem pokušaju Dražen je, samo dva dana prije devete godišnjice smrti, izabran u Kuću slavnih. Osim Dražena, od svih nominiranih igrača, ove je godine tu počast dobio samo još Magic Johnson, jedan od najboljih igrača koji su ikada igrali košarku. Dražen i Magic 2002, bolje nije moglo…

Krešo Ćosić i Dražen Petrović ponovo su zajedno. Obojica su kao igrači bili barem 20 godina ispred svoga vremena. Krešo je bio prvi Europljanin uvršten u All-America momčad najboljih sveučilišnih igrača, a godinu dan nakon što je 25. svibnja 1995. preminuo, izabran je u Kuću Slavnih. Sada mu se pridružio i Dražen. Krešo je Dražena prepoznao znatno prije drugih, 1985, kada je ovaj imao 21 godinu, gurnuo ga je u vatru u seniorskoj reprezentaciji, godinu kasnije na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj Dražen je proglašen najboljim igračem svijeta i izabran na draftu, a usput je dva puta s Cibonom pokorio Europu.
Draženova treća nominacija bila je i treća sreća. Pravila nalažu da se može kandidirati 5 godina nakon posljednje utakmice, tako da je prvi puta na red došao tek 1999. Nije skupio 18 od 24 glasa. Prošle godine bili smo uvjereni da će dobiti dovoljno glasova, no, ponovo je zaobiđen. I napokon, treća nominacija, prvi puta na zapadnoj obali, u Los Angelesu, Draženu je osigurala mjesto među odabranima. Uz našeg Dražena najveće ime je svakako Earvin Magic Johnson, koji je tako u svom gradu, kojem je podario 5 naslova NBA prvaka, doživio jednu od najvećih radosti.

drazen_petrovic_003Kad smo osvojili sve one naslove s Lakersima, pomislio sam kako imam dobru priliku upasti. Olimpijada je bila moje najveće uzbuđenje do sada. No, ovo danas je ipak veće od svega. Jako sam uzbuđen i siguran da će me u rujnu preplaviti emocije rekao je Magic po završetku objave novih stanovnika Kuće slavnih.

Svoje mjesto dobio je još uvijek aktivni trener 76ersa Larry Brown (treneri imaju pravo na to nakon 25 godina staža), zatim legendarni trener sveučilišta Arizona State Lute Olson, pa trenerica sveučilišta North Carolina Kay Yow i od momčadi Harlem Globetrottersi, legendarni njujorški zabavljači, koji su nekoliko puta gostovali u Zagrebu. Devet godina bez Dražena kao da je proletjelo, devet godina bez kapetana, devet godina bez pravog i rođenog vođe.

Arkade.hr