Zadar – Cibona 85:82 (22:20, 52:40, 66:59, 85:82) 

Košarkaši Zadra pobijedili su tricom Ramljaka u posljednjoj sekundi momčad Cibone s 85:82 u prvoj polufinalnoj utakmici doigravanja za prvaka Hrvatske. U prvom dijelu gosti su vodili samo na početku s 5:4. Domaćin je uzvratio preko Žganeca kojem je u početnim trenucima konkurencija s druge strane bio Mazalin. Obojica su ubacila po 11 koševa u prvoj, posve izjednačenoj četvrtini. Taktički su  Zadrani puštali na šutu Mazalina, koncepcijski očekujući njegove promašaje. Jusupovi izabranici odmah su se očekivano nametnuli u reketu. Dominirali su u napadačkom skoku, a Cibosi bez ozlijeđenih Bundovića i Perasovića nemaju previše rješenja. Zadar je ipak stekao razliku kvalitetnijim šutom.  

U drugoj četvrtini lopta je kod domaćina bila živa i brza i bez klasičnog playmakera , pa su na trici ostajali Ramljak, Šantelj, Mekić i Žganec. Pogađali su izvrsno, pa su poveli 43:31. Posebno je intrigantno da su visoku prednost ostvarili bez najboljeg igrača Lige Božića koji u prvom poluvremenu nije ubacio niti jedan poen. Prevlast u skoku, 8 trica iz 20 pokušaja i neobično velika razlika u asistencijama (16/8) osnovni su razlozi za visoku vodstvo Zadrana do odlaska na odmor 52:40. U tom je razdoblju prvi je strijelac bio Mazalin iz redova „Vukova“ sa 16 poena.  

Nastavak je bio drugačiji. Zadarska kvaliteta šuta bila je niže razine, a Ciboni se otvorilo. Međutim, tijekom cijele treće četvrtine prednost Zadra izosila je između pet i devet poena. U 30. minuti bilježimo i prvi koš Božića,što je zaista raritetno. Uslijedila je vrlo nervozna završnica, puna slobodnih bacanja, sudačkih pregledavanja snimki i nesportskih pogrešaka. Lagana panika u domaćem sastavu ogledala se u velikom broju promašenih „penala“, a Zagrepčani su stalno prijetili. Mogli su preko Majcunića i povesti dvije minute prije kraja. Kapusta je izjednačio na 80:80, da bi potom oba trenera željela imati završnu akciju , pa je bilo puno taktičkih prekršaja. Nakon što je Smajlagić izjednačio na 82:82 i krenula je posljednja akcija Zadra. Poslije  brze tranzicije Božića išlo je proigravanje za Ramljaka koji u posljednjoj sekundi pogađa tricu za pobjedu 85:82.  

Ramljak je ne samo zbog  toga bio prvo ime utakmice. Postigao je 27 koševa, uz 11 skokova i 5 asistencija. Pratili su ga Drežnjak i Žganec s 13, odnosno 12 poena. Kod Cibone je prednjačio Mazalin s 20 koševa, Ljubičić je dodao 17, a Kapusta 14 uz 7 asistencija. Zadar je tako u polufinalnoj seriji poveo 1-0, a Cibosi će pokušati uzvratiti u srijedu na svom parketu.  

Danijel Jusup, trener Zadra: 

„Očekivali smo da će Cibona pokušati sa zonskom obranom, otvarali su sredinu i zatvarali bokove. Bili smo spremni na to i dobro rješavali takve situacije. Tražio sam mao više unutarnje igre, da ne završavamo sve vanjskim šutem. Protivnik se dosta kocka, pušta i čeka da promašimo, ali smo mi relativno dobro pogađali, a lopte koje smo promašivali smo ponovno hvatali. Znali smo da će biti teško i da je pritisak na nama. Zahvaljujem publici koja je bila fantastična. Pametno smo odigrali zadnji napad, Luka je dobro otvorio, a Marko pogodio za pobjedu“. 

Marko Ramljak, košarkaš Zadra: 

„Drago mi je zbog navijača, atmosfera je bila odlična, a utakmica odlična za gledanje. Mislim da smo dobar dio susreta bili dobri i držali prednost. Oni su odigrali također kvalitetno, ali nismo gubili glavu u ključnim trenucima, imali smo 13 napadačkih skokova. Ostavljali su nam puno prostora, a mi smo pogađali kada je to bilo najpotrebnije. Čestitam suigračima, izvukli smo se na kraju i nadam se da ćemo ovakav pristup i nadalje zadržati“. 

Josip Sesar, trener Cibone: 

„Čestitke Zadru i Ramljaku na šutu koji je odlučio pobjednika. Znali smo što Zadrani rade, kako igraju i pokušali smo ih zaustaviti. Nismo bili dobri u prvom poluvremenu, veliki nam je problem bio napadački skok, a kada smo ga u drugom dijelu popravili i Zadrani su gubili samopouzdanje. Oni igraju na kontru, polukontru i napadački skok. Kada smo to regulirali, pametno smo odigrali zonu, vratili se u utakmicu te dvaput imali priliku za vodstvo. Nažalost, nismo pogodili i otišlo je na stranu domaćina. Da je ispalo drugačije, sigurno ne bi bilo nezasluženo“.  

Aleksandar Aranitović, prvotimac Cibone: 

„Čestitam Zadranima na pobjedi. Bila je čvrsta utakmica, a mi smo im dopustili ofenzivne skokove što ćemo morati popraviti u Zagrebu kako bismo seriju ponovno vratili u Zadar“.

Foto: Cibona