Furnir – Cibona 77:109 (15:32, 28:55, 65:77, 77:109) 

Lagana pobjeda Cibone na gostovanju kod Furnira 109:77 u 8. kolu Lige za prvaka, kojom i dalje drži prvo mjesto na ljestvici HT Premijer lige ispred Zadra i Splita. „Vukovi“ su ovom prigodom uveličali i proslavu 47. godišnjice osnutka kluba s kojim su odmjerili snage. Pedantni statističari dodali su podatak kako su tadašnja Dubrava i Cibona prvu međusobnu utakmicu odigrali u OŠ Mato Lovrak još 1979. godine. 

Cibosi su osjetili kako je trenutak svečan i poseban, dvorana posve puna, pa su motiviranim pristupom vrlo brzo pobjegli borbenom domaćinu koji ove sezone igra odlično i drži peto mjesto. Uvodno vodstvo Furnira 4:3 trajalo je samo par sekundi. Momčad Josipa Sesara napravila je seriju 12:0 u samo 3 minute. Zanimljivo je kako je u petorci Cibone počeo Domagoj Vuković. Na početku je brzinom zbunio odličnog Mateja Bošnjaka koji je u posljednjem susretu s Cibonom postigao gotovo 30 poena. Odličan balans unutarnje i vanjske linije ostvarili su gosti i prednost je samo rasla do ogromnih 32:13. U tom je razdoblju hrvatski prvak ubacio čak 6 trica i to s pet igračkih adresa. Takva raznolikost prilično je otupila domaći optimizam. 

Već u prvom poluvremenu trener Sesar je koristio i juniora Frančeševića, a početkom nastavka „Vukovi“ stižu i do najveće prednosti od skoro 30 koševa viška (28:57). Logično očekivalo se određeno opuštanje koje se u snažnijoj mjeri dogodilo u posljednje tri minute treće četvrtine kada je Furnir smanjio na samo 65:77. Vidović i Bjelanović bili su najzaslužniji za to. Sesar je očito uozbiljio ekipu oko sebe, pa je s novom serijom 12:0 Cibona i definitivno osigurala pobjedu. Do svršetka je viđena još poneka ekshibicija, lagana i brza košarka u kojoj je favorit jednostavno stigao do bodova koji ga dalje drže na vodećoj poziciji u hrvatskom prvenstvu. 

Na kraju istaknimo kako je šest Ciboninih igrača ubacilo 12 i više poena. Najefikasniji Mazalin zabio je 21, ali je najkorisniji bio Radovčić s 20 poena, 6 asistencija i isto toliko ukradenih lopti. Odlični Vuković je ostvario „double double“ učinak s 19 poena i 12 skokova. Majcunić je dodao 14, a Aranitović i Kapusta po 12 koševa. U poraženom sastavu najbolji je bio Paponja s 20 poena i 5 asistencija, dok su Vidović i Kuzmanović ubacili po 14 koševa. U konačnici, lagana pobjeda lidera te odlična uvertira derbija protiv Zadra. 

Josip Sesar, trener Cibone:
„Čestitke mojim igračima na odlične tri četvrtine u kojima smo dominirali prije svega u obrani, pa je iz toga išao i dobar napad. Što se tiče ulaska u treću četvrtinu u kojoj smo primili 37 poena pričao sam s igračima i oni su svjesni da je to nedopustivo. Međutim, nakon velike razlike na poluvremenu jednostavno su ušli opušteno. Potom je ulazak u posljednju četvrtinu bio dobar, dignuli smo ritam i došli do laganih poena. Igrali smo sa skraćenom rotacijom i praktički sa šestoricom igrača, a evo danas se ozlijedio i Perasović, pa nam ostaje vidjeti što će biti idućih dana. Bila je sjajna atmosfera u dvorani i ovim putem čestitam Dubravi njihov rođendan“.  

Lovro Mazalin, košarkaš Cibone: 
”Čestitao bih momčadi i stožeru na još jednoj pobjedi. Sjajno smo ušli u utakmicu i otišli na dvadeset razlike već u prvom poluvremenu. U trećoj četvrtini smo malo pali gdje je Furnir podigao ritam i pogodio neke teške šuteve. S obzirom na skraćenu rotaciju očekivao se pad u jednom trenutku, ali na kraju smo uvjerljivo dobili”. 

Jeronimo Šarin, trener Furnira:
”Ovo nam je druga utakmica zaredom gdje smo imali loš ulazak. Jednostavno uvukla se neka nesigurnost u taj početak, a vjerojatno smo podlegnuli pod ovom sjajnom atmosferom i ispunjenom dvoranom. Nemam objašnjenja za to prvo poluvrijeme i onda je taj eksperiment u trećoj četvrtini uspio. Da je bilo malo više pameti mogli smo i više zakomplicirati utakmicu. Nismo uspjeli iskoristiti određenu prednost pod koševima jer nam je centarska linija danas totalno zakazala. Cibona je zasluženo slavila, ja im čestitam i želim puno sreće u nastavku sezone“.  

Filip Paponja, igrač Furnira: 
”Imali smo jako loš ulazak u utakmicu i ono što smo se dogovorili nismo ispoštovali. U trećoj četvrtini smo igrali onako kako znamo i možemo, a na kraju je pobjeda bolje Cibone više nego zaslužena. Hvala publici na sjajnoj atmosferi”. 


Foto: Marin Sušić