U VIP salonu KC Dražen Petrović održana je konferencija za medije povodom predstavljanja novog trenera seniorskog sastava i najave četvrtfinala Kupa ”Krešimir Ćosić”.

Trener prve ekipe je Vladimir Jovanović. Vjernost Klubu je potpsao na dvije i pol sezone.

Vladimir je najmlađi trener u ABA ligi i ujedno jedan od najtalentiranijih mladih trenera na ovim prostorima kojem je ‘forte’ upravo rad s mladim igračima, što je jedan od glavnih razloga zašto je pozvan na zagrebačku klupu. U sustavu FMP-a je bio od 2012. godine prvo kao pomoćni trener, da bi od ljeta 2017. godine do prosinca 2020. obnašao funkciju prvog trenera. Kao pomoćni trener srpske seniorske reprezentacije angažiran je od prosinca 2019. godine.

Novinarima se prvo obratio direktor Kluba, Domagoj Čavlović koji je konferenciju otvorio zahvalom bivšem treneru Ivanu Veliću za sve što je napravio tokom svog mandata.

Prvo bi se htio zahvaliti treneru Veliću koji je bio s nama dvije i pol sezone i ostavio dubok trag u Klubu. Još se sjećamo osvajanja Prvenstva Hrvatske 2019. godine kada je vratio košarku u Draženovom dom. Bio je dio Cibonine obitelji i iako više nije trener, on je ovdje uvijek dobrodošao. Nije bilo lako raskinuti s njim suradnju, dugo smo vagali i odlučili se na taj potez, da na neki način ‘protresemo’ ekipu i krenuli smo u potragu za novim opcijama. Razgovarali smo s još nekim imenima i odlučili se da je Vladimir taj koji ima iskustvo i energiju koja nam je potrebna da ovih naših 5 dragulja učini što boljima i napravi ono za što smo se mi opredijelili kad smo dovodili sve te mlade igrače. Njemu je prvi motiv rad i učenje tih mladih igrača. Ugovor smo napravili na ovu plus još dvije sezone. Nadam se da ćemo napraviti ono zbog čega je on tu i da ti mladi u budućnosti postanu i nositelji naše reprezentacije.

Ima li nekih konkretnih razloga za raskid suradnje s trenerom Velićem s obzirom da ste ga ishvalili, ili je jednostavno došlo do zasićenja?

Mi smo s njim razgovarali unutar četiri zida. Ti razlozi rastanka će ostati tu gdje su se i dogodili. On je ostavio trag ovdje i volio bi kad bi se više spominjali njegovi uspjesi i uzimanje Prvenstva protiv pet puta skuplje Cedevite. Mi smo u podneblju gdje se uvijek ističe nešto loše. Razloge ćemo ostaviti između nas kako i doliči, a njemu smo, kako sam i rekao, zahvalni na svemu što je napravio.

Sportski direktor Marin Rozić je počeo u istom tonu….

Krenut ću također s trenerom Velićem. U ime cijelog Kluba bi mu zaželio sve najbolje na privatnom i poslovnom planu. Imao sam priliku s njim surađivati i kao igrač i kao sportski direktor i mogu reći da smo imali sjajnu suradnju. To je funkcioniralo besprijekorno. On je svoj posao u Ciboni odradio časno i pošteno i velika mu hvala na tome. Želim mu brz pronalazak nove sredine  i svu sreću. Zaželio bi dobrodošlicu i našem novom treneru Vladimiru Jovanoviću za kojem smo uvjereni da je sjajno rješenje i najbolje moguće za nas u ovom trenutku. Na temelju toga što je napravio s FMP-om, koji je mahom imao mlade igrače koje je podigao na novu razinu i otišli su igrati na veće nivoe, prepoznali smo tu energiju i znanje da se bavi mladim igračima. Uvjeren sam da je za nas on najbolje rješenje.

Okupljenima se zatim obratio i novi trener, Vladimir Jovanović.

Drago mi je što ste došli u ovolikom broju i pored ove situacije s COVID-19 virusom i to je već pokazatelj da je ovo jako važno jer je Cibona veliki klub. Jako mi je drago što sam došao i što sam dobio priliku raditi ovdje. Svjestan sam povijesti kluba i koliko je trofeja u vitrinama, koliko je vrhunskih igrača ovaj klub iznjedrio. Sve to će za mene biti motiv da ostvarim svoj maksimum i da ostvarim sve rezultate koje smo postavili pred nas. Želim se zahvaliti bivšem treneru koji je ostavio ekipu u dobrom stanju i dobrom raspoloženju poslije 2 pobjede. Nadam se da ću nastaviti s dobrim radom. Moja osobna ambicija bi bila da u ove vitrine donesem još pokoji trofej za Cibonu, a i da pomognem razvoju tih mladih igrača. Apsolutno sam upoznat s njihovom kvalitetom i mislim da ima prostora za njihov napredak. Jedan od velikih motiva mog dolaska je sigurno bio rad s tim mladim igračima.

Trener Jovanović se s ekipom susreo na sinoćnjem i jutarnjem treningu, a svoj debi će imati već sutra u četvrtfinalu Kupa kada će Cibona u Draženovom domu ugostiti Adria Oil Škrljevo s početkom u 18.00 sati.

Dojam je dobar. Spremamo se najozbiljnije moguće za Škrljevo. Jako nam je važan i Kup i Prvenstvo. S velikom dozom spremnosti izlazimo na teren i borit ćemo se za svaki trofej. Sigurno smo kvalitetnija ekipa, ali da bismo to pokazali moramo biti odgovorni. Malo je vremena za 2 treninga dati veći sud. Zasad su momci dobro trenirali i nadam se da će tako ostati. Nije moguće u kratkom vremenskom periodu napraviti neke značajne promjene. Ekipu možemo motivirati da odrade zadatak na najbolji mogući način. 

Razvoj mladih igrača i osvajanje trofeja s obzirom na gust raspored. Koliko je to realno?

Moguće je kvalitetno razvijati mlade igrače i naći vremena za trening. Da mislim drugačije, ne bih bio ovdje. Borba za trofeje je uvijek imperativ kad je Cibona u pitanju. Dat ćemo sve od sebe da to pokušamo i napraviti. Jako nam je važno i Prvenstvo i Kup i probat ćemo biti na visini zadatka.

Dolazite u temperamentnu sredinu. Kakvu ćemo Cibonu gledati?

Ja sam isto temperamentan tako da mislim da ćemo biti dobar spoj. Očekujem Cibonu koja će igrati brzo, agresivno, ‘fajtersku’ košarku, da se ne sklanja nikom s terena! To nam dozvoljava mladost koju imamo i iskustvo koje imamo u ekipi. Mislim da možemo biti idealan spoj.

Dobro nam došao u Zagreb, Vladimire!

#HejaHejaCibosi