Početkom tjedna obavijestili smo javnost kako je koronavirusom zaražen skoro cijeli klub. Zaraženi članovi kluba imaju blaže simptome, a većina su asimptomatski bolesnici. Određena je mjera samoizolacije do 5. rujna za sve stanare Draženovog doma.

Porazgovarali smo s epidemiolozima i pitali ih znači li to da ćemo steći kolektivni imunitet i mirno ući u novu sezonu, postoje li dugoročne posljedice na ljudski organizam i možemo li ranije izaći iz samoizolacije.

Možemo li se sada nadati kolektivnom imunitetu na COVID-19, odnosno, da možemo neopterećeno nastaviti sezonu bez straha od zaraze, barem do izbacivanja cjepiva?

Kao jedna mala zatvorena sredina ste sigurno neko vrijeme, prema sadašnjim saznanjima, zaštićeni, jer ćete praktički svi preboljeti koronavirus. Tu manje govorimo o kolektivnom imunitetu, a više o njihovom osobnom imunitetu koji bi, prema ovome što sada znanost kaže, trebao trajati određeno vrijeme, a hoće li to biti 5 ili 6 mjeseci, to sad ne možemo znati. Literatura zasad spominje tek 3-4 čovjeka koja su se ponovno zarazila, a u svakoj bolesti možemo naći takve iznimke. 

Tih 5 ili 6 mjeseci je nešto čemu se i nadamo pošto se cjepiva najavljuju za početak 2021. godine?

Tako je. Tome se svi nadamo. 

Postoje li dugoročne posljedice ove bolesti kojih bi se profesionalni sportaši trebali pribojavati?

Posljedice sigurno ovise o tome kolika je težina bolesti. Tu se radi o bolesnicima koji imaju minimalne simptome ili su asimptomatski, pa po tome ne bi trebali imati nekakve posljedice. Naravno da oni koji završe na intenzivnoj njezi na respiratorima mogu imati probleme s plućima, disanjem, koji ostaju i nakon bolesti, kao i s drugim upalama pluća. Što je bolest lakša, oporavak je kraći i manja je vjerojatnost da će bilo kakvih posljedica biti. Znanost nas uči da više od 90% ljudi to preboli kao jednu običnu prehladu i da su to poslije zdravi ljudi, tako da tu ne bi trebalo biti nekih većih problema.

Slijedom toga, vjerojatno ne postoje nekakve posebne preporuke kojih će se morati držati po izlasku iz samoizolacije?

Tu idu opće preporuke koje označavaju i početak treninga koji mora biti umjeren jer se tijelo izborilo, zdrava prehrana. To su sve preporuke prema kojima igrači i žive. Više je tu pitanje toga da se oni moraju i dalje pridržavati preporuka za samu infekciju COVID-a. Bez obzira što su ga preboljeli, nemamo kolektivni imunitet i netko iz kluba ili obitelji nije bio zaražen i treba biti human prema drugim ljudima i paziti na dezinfekciju ruku kako ga ne bi prenosili na rukama, socijalnu distancu itd.

Određena nam je mjera samoizolacije do 5. rujna. Može li se taj period skratiti ranijim testiranjem?

To je sasvim sigurno odluka koju donosi njihov nadležni epidemiolog. Oni su tu dosta striktni, posebice stoga što su oni pozitivni. Zakonska regulativa je trenutno 14 dana samoizolacije. To za vas i nije loša priča. Odradit ćete 14 dana kao cijeli klub i sigurno se nećete ponovno zaraziti, a svi imaju lagane kliničke slike. Ipak, ne poznajemo virus dovoljno tako da svakako treba biti oprezan. 

#HejaHejaCibosi