Vlada Republike Hrvatske je odobrila mjere za pomoć sportskim organizacijama.

Predviđenim mjerama klubovi će za svoje radnike moći zatražiti naknadu za plaće u iznosu do 3.250 kuna za mjesec ožujak te do 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj. Planira se obuhvatiti oko 3.000 korisnika za što je prenamjenom sredstava koja su bila rezervirana za natječaje osigurano oko 40 milijuna kuna.

Kako bi se krenulo u što hitniju realizaciju donesenih mjera Vlada RH je u hitnu proceduru u Hrvatski sabor uputila Zakon o dopunama Zakona o sportu kojim će se regulirati usvojene mjere. Nakon usvajanja Zakona u Hrvatskom saboru raspisat će se poziv i krenuti s isplatom naknada svim korisnicima koji će zadovoljavati propisane uvjete.

Uvjeti dobivanja mjera još uvijek nisu poznati, no, ukoliko ih KK Cibona bude ispunjavala, obnovit će se ugovori s radnom zajednicom.

Tomislav Družak, glavni tajnik SDUŠ-a:

Riječ je o djelatnicima koji ne primaju plaću, odnosno, klubovi nemaju refundacije za njihove plaće već sredstva za plaće ostvaruju iz vlastitih prihoda. Riječ je o ljudima koji imaju ugovore o radu i svima koji su imali ugovore i prije 1. ožujka, kako bismo izbjegli nekakve manipulacije, da se ne bi sad netko naknadno sjetio.

Središnji državni ured za šport poslat će i prijedlog Stožeru civilne zaštite u kojem će prezentirati plan kojim bi se omogućilo da vrhunski sportaši u strogo kontroliranim uvjetima mogu obavljati trenažne procese.

Domagoj Čavlović, direktor Cibone:

S ovom mjerom je vrlo izvjesno i moguće da vratimo radnu zajednicu u radni odnos. Još nisu poznati uvjeti dobivanja ovih mjera, no ukoliko ih budemo ispunjavali povući ćemo radnike s burze. Vjerujem kako je naš potez da pošaljemo radnu zajednicu na burzu koji je imao glasan odjek u javnosti, pripomogao donošenju ovakvih mjera. Pozdravljam ovu odluku i vjerujem da će to imati veliki utjecaj na to da se sport spasi i da ostane bitna grana. 

VLADINE MJERE ZA POMOĆ SPORTU

KOME? 3000 sportskih djelatnika

KOLIKO? 3250kn za ožujak, 4000 kn za travanj i svibanj

UKUPNO 40 milijuna kuna

#hejahejacibosi